Hyvällä tekniikalla ja kovalla työllä maailman huipulle

Hyvällä tekniikalla ja kovalla työllä maailman huipulle

Teksti: Ari Katajisto  kuvat: Johanna Pelttari

 

Ura hyvin käyntiin juniorina

Vuonna 2005 Annimari ylsi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa välieriin saakka ja samoin seuraavana vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa myös välieriin. Paras nuoruusajan saavutus tuli vuonna 2007, jolloin hän selvisi EM-kisoissa finaaliin. Junioruuden viimeisenä vuotena Annimari edusti Suomen alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Vuonna 2007 Annimari sijoittui pronssille myös Kalevan Kisoissa.

Hyvin alkanut ura päättyi jo vuonna 2012, kun Annimarilla diagnosoitiin eosinofiilinen esofagiitti (ruokatorven allerginen krooninen tulehdus) ja Tietzen syndrooma (kylkiluuvaiva, joka aiheuttaa kipua rintakehällä).

 

 


Kansainvälinen nainen

-Kun lopetin kilpaurheilun, en miettinyt sitä sen enempää vaan keskityin opiskeluun ja sen jälkeen töihin, kertoo Annimari Korte.

Hän opiskeli media-alaa ensin kandin Georgian, San Diego Staten ja Clemsonin yliopistoissa ja maisterintutkinnon Lontoossa.


Työura vei hänet Espanjaan ja Barcelonaan.

Liikunnallisuus ei kuitenkaan lähtenyt Annimarista. Vuonna 2017 hyvä ystävä pyysi mukaan kentälle. Aitojen kokeilu johti useampaan juoksukertaan.

-Aitominen kaverin kanssa oli kivaa!


Toinen urheilu-ura

Syyskuussa 2017 Annimari Korte aloitti tavoitteelliset treenit uudelleen viiden vuoden tauon jälkeen. Nyt treenipaikkana toimi Barcelona ja seurana FC Barcelona.

-Ensimmäisiin kilpailuihin osallistuin jo saman vuoden toukokuussa.

Kesän 2017 aikana Annimari mietti omaa jatkoaan ja päätti kokeilla vielä kerran tosissaan. 

Kun sairaus ei enää vaivannut, oli Annimarin kehitys nopeaa. Heti vuonna 2018 hän edusti Suomea Berliinin EM-kilpailuissa. Annimari oli 30-vuotias edustaessaan Suomea ensimmäistä kertaa aikuisten kilpailuissa!


Kilpailee pääosin Suomessa

Annimari Korte kertoo keskittyvänsä kilpailemaan Suomessa edustaen helsinkiläistä HIFK:ta. Suomessa naisten 100 metrin aidoissa on taso ollut hyvä kolmen naisen kilpaillessa mestaruuksista.

-Kovilla kilpakumppaneilla ei minulle ole merkitystä, sillä tekniikkalajina aidat vaativat täydellistä keskittymistä omaan suoritukseen, motivoi Annimari omaa kilpailukalenteriaan. 

Heinäkuussa 2019 Joensuussa syntyi oma ennätys 12,72, mikä on vielä tänään myös Suomen ennätys. Dohan MM-kisoissa Korte selvisi välieriin – kuten myös kaksi muuta suomalaista.

Kuitenkin vuosi 2020 on ollut tuloksellisesti paras.  Silloin hän juoksi joka viikko kovia aikoja ja oli maailmantilaston viides.

Vuonna 2021 Annimari Korte selvitti tiensä Tokion olympialaisiin, mutta siellä matka päättyi jo alkueriin. Tokion kisa oli kuitenkin haastava, sillä Annimari onnistui sen juoksemaan takareisi lähes irti. Takareisi kiinnitettiin leikkauksella viikko kilpailun jälkeen. Alkuerän juokseminen siis oli iso onnistuminen.

Kalevan kisat ovat yleisurheilijoille tärkeimmät kotimaiset kilpailut. Paras vuosi sijoituksen mukaan on ollut 2020, jolloin hän voitti kultaa ja teki samalla nykyisen Kalevan Kisojen ennätyksen 12,79.  Vuonna 2018 tuloksena oli hopeaa ja 2019 pronssia.


Terveenä uuteen kauteen

Viime koko kesän Annimari Korte oli poissa radoilta. Siitä hän oli yli kaksi kuukautta pakkolevolla. Hän sairasti koronan peräti kahdesti.  

-Sen jälkeen olen saanut harjoitella ja kilpailla terveenä. Jos kaikki menee näin, odotan ensi kesältä paljon.

Talven aikana Annimari on harjoitellut kotimaassa.

-Meillä Suomessa on hyvät hallit, painottaa Annimari harjoittelumahdollisuuksia.

Talveen kuului myös lyhyt kilpailukausi.

-Haen hallikaudella kilpailuista vain tuntumaa, sillä 60 metriä on minulle aivan liian lyhyt matka. Ulkonakin lopullinen vauhti löytyy vasta neljännellä aidalla.

Huhti-toukokuussa Annimarin ohjelmaan kuului kuukauden harjoitusleiri Teneriffalla. Kilpailukauden hän avaa touko-kesäkuussa.

-Kesän tavoitteenani on tehdä oma ennätykseni. Tietysti elokuun lopulla pidettävissä MM-kilpailuissa on tarkoitus olla parhaassa mahdollisessa kunnossa.

MM-kilpailuiden raja on tiukka 12,78. Rajan tiukkuuden Annimari kertoo heijastelevan uutta valintapolitiikkaa, jossa pyritään nimeämään kilpailuihin osallistujat rankingin mukaan. Tulosrajalla kisoihin pääsee siis vaan pieni osa ja loput rankingilla.

- Luultavasti 12,78 tulosta ei tarvitse kuitenkaan tehdä, vaan mukaan päästään rankingin kautta. Aikaa rankingtuloksen tekemiseen on heinäkuulle, paaluttaa Korte.


Aidat on voimalaji

Annimari Korte suunnittelee harjoitusohjelman omatoimisesti ja häntä harjoituksissa avustaa Mikael Ylöstalo. 

Lajiominaisten harjoitusten lisäksi Annimarin ohjelmassa on kuntosalitreeneillä ollut suuri merkitys.

-Aikaisemmin viikko-ohjelmaan kuului kolme punttitreeniä. Nykyään teen vain kaksi voimatreeniä viikossa.

Annimari kertoo, että hänen voimaharjoittelunsa perusliikkeitä ovat mm. rinnalle veto, yhden jalan kyykyt ja penkille nousut. Liikkeiden valinnassa pidetään huoli siitä, että voima kertyy, mutta samalla liikkeet eivät hidasta liikettä.

Palauttavat treenit eivät kuulu ohjelmaan, koska niistä ei ollut merkittävää hyötyä.

-Palautumisen kannalta itselleni tärkeää on hieronta, jossa käyn kolmesti viikossa.


Pariisi ajatuksissa

Vuoden 2024 olympialaisiin osallistuminen on Annimari Korteen tärkein tavoite lähivuosina.

-Olen jo päättänyt, että yleisurheilukilpaileminen kansainvälisellä tasolla tulee osaltani päättymään olympialisiin.

Annimari lisää, että tietää jo mukaan pääsyn Pariisin olympialaisiin tulee olemaan kova tavoite. 

-Kansainvälinen toiminta ei lopu ensi vuoteen, sillä aion kilpailla koirieni kanssa kansainvälisellä tasolla.

Annimari on kouluttautunut media-alalle, mutta hän ei aio palata alan töihin.

-Yleisurheilu on lähinnä sydäntäni ja toivon pystyväni tekemään uraa valmentajana. 

 

lähde: K&F Lehdet

 

Takaisin blogiin