Oma keho on huippu-urheilijan tärkein työväline.
Sen hyvinvoinnista, jaksamisesta ja palautumisesta on huolehdittava jatkuvasti.
Annimari on aloittanut vastikään yhteistyön erilaisia hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä testejä maahantuovan Co-Test Finlandin kanssa.
- Vaikka itselläni esim. kehon ferritiiniarvot ovat olleet luonnostaan aina hyvällä tasolla, tiedän että kolmasosa naisista kärsii jossain vaiheessa varastoraudan vajauksesta, hän toteaa. Se voi ilmetä väsymyksenä, huonona palautumisena rasituksesta ym. Myös kehon alhaiset D-vitamiinitasot voivat heikentää raudan imeytymistä. Sen lisäksi D-vitamiinin puute tietysti voi aiheuttaa luuston ja lihasten heikkoutta ja vastustuskyvyn heikkenemistä.
- Urheilijalle on tärkeää seurata omia arvojaan. On kiva olla mukana lisäämässä tietoutta helposta tavasta selvittää itse kotioloissa mikä oman kehon tilanne on. Mielestäni on turha jäädä miettimään mistä oma väsymys tai muut oireet johtuvat, kun asiaan voi helposti saada lisävalaistuista. Ja sitten mikäli aihetta ilmenee, mennä jatkotutkimuksiin terveydenhoidon ammattilaisten luokse.
Raudan puute on erityisesti nuorten naisten keskuudessa paljon yleisempää kuin uskotaan, kertoo diagnostiikan asiantuntija Mika Saramäki, joka on yksi kokeneimmista pikatestien kehittäjistä maailmassa.
Raudanpuute on kuitenkin helppo määrittää mittaamalla verestä ferritiinin määrää. Ferritiinimittaukset antavat hyvin luotettavan kuvan varastoraudan määrästä, mikäli mitattava henkilö on vain muuten terve. Raudanpuutteen yhteydessä on aina syytä muistaa myös se mahdollisuus, että ruokavalion, ruuasta saatavan raudan huonon imeytyvyyden ja runsaiden kuukautisten sijaan syy puutokseen voi olla myös keliakia.
Keliakiasta kärsii Suomessa kaksi ihmistä sadasta. Keliakia kannattaa ainakin sulkea pois mahdollisena raudanpuutteen aiheuttajana. Co-Testin Keliakiatesti perustuu Professori Markku Mäen patentoimaan menetelmään, kertoo testin kehitystyössä mukana ollut Saramäki.
D-vitamiinia on Suomen leveysasteilla erittäin vaikea saada riittävästi ravinnosta. D-vitamiinin imeytyminen on hyvin yksilöllistä ja talvella D-vitamiinin vajauksesta voi kärsiä vaikka ottaisi D-vitamiinia ravintolisänä. Vain joka kuudennella aikuisella D vitamiinipitoisuudet ovat riittävällä tasolla luuston terveyden kannalta.
Co-Testin D-vitamiinitestillä on paitsi helppo määrittää oma D-vitamiinin pitoisuus, myös seurata D-vitamiinin määrän kehitystä.
Pikatestien laatu on parantunut vuosien kuluessa. Nykyään laadukkaiden pikatestien tuloksia voi verrata luotettavuudeltaan jo laboratorioiden tuloksiin.
Koronan aikana melkein jokainen meistä on käyttänyt pikatestejä kotioloissa. Ferritiinin, D-vitamiinin tai keliakian määrittäminen ei ole sen vaikeampaa. Nenän tikulla kaivamisen sijaan näyte otetaan vain sormenpäästä, toteaa diagnostiikan asiantuntija Saramäki.
lähde: K&F Lehdet