Mikä laskee raudan tasoa veressä?

Mikä laskee raudan tasoa veressä?

 

Rauta on elintärkeä ravintoaine, joka osallistuu moniin elimistön toimintoihin, mukaan lukien hapen kuljetus punasoluissa ja energiantuotanto. Riittävän rautatason ylläpitäminen on keskeistä terveyden kannalta. Kuitenkin on olemassa useita tekijöitä ja tilanteita, jotka voivat laskea raudan tasoa veressä. Rauta-arvojen tarkistaminen on helppoa kotitestimme avulla, joka antaa nopeasti luotettavan tuloksen.

Tässä blogikirjoituksessa listaamme muutamia eri tekijöitä ja elämäntilanteita, jolloin raudanpuute saattaa vaivata.


1. Ruokavalio ei sisällä riittävästi rautaa

Yksi yleisimmistä syistä matalaan rautatasoon veressä on riittämätön raudan saanti ruokavaliosta. Jos et syö tarpeeksi rautapitoisia ruokia, kuten lihaa, palkokasveja ja rautarikasta viljaa, elimistösi ei saa tarvitsemaansa rautaa. Tämä voi johtaa raudanpuutteeseen ja anemiaan.

2. Kasvissyönti ja vegaanius

Kasvissyöjät ja erityisesti vegaanit ovat alttiimpia raudanpuutteelle, sillä usein kasvispainotteinen ruokavalio ei sisällä riittävästi rautalähteitä. Kasvikunnan raudan imeytyminen saattaa myös heikompaa olla verrattuna eläinperäisiin raudanlähteisiin, mikä voi tehdä raudan saannista haastavampaa.

3. Raudan huono imeytyminen

Vaikka ruokavaliosi sisältäisi riittävästi rautaa, se ei välttämättä imeydy tehokkaasti elimistöön. Joillakin tekijöillä, kuten fytaateilla (joita esiintyy viljoissa) ja oksalaateilla (joita esiintyy pinaatissa ja parsakaalissa), voi olla negatiivinen vaikutus raudan imeytymiseen. Omien rauta-arvojen testaaminen käy helposti kotoa käsin luotettavan kotitestimme avulla.

4. Raskaus ja imetys

Raskaus ja imetys voivat lisätä raudan tarvetta, ja monet naiset kokevat raudanpuutetta juuri näiden elämänvaiheiden aikana. Lisääntynyt veren tilavuus ja sikiön kasvu vaativat enemmän rautaa. Siksi raskaana olevien naisten tulisi kiinnittää erityistä huomiota raudan saantiin ja harkita rautalisää ruokavalion tueksi.

5. Kuukautiset

Kuukautiset voivat olla toinen yleinen syy naisilla esiintyvään raudanpuutteeseen. Kuukautisten aikana menetetty veri sisältää rautaa, ja runsaat tai pitkittyneet kuukautiset voivat lisätä raudan menetystä. Tämä voi aiheuttaa anemian oireita, kuten väsymystä ja heikkoutta.

6. Maha-suolikanavan häiriöt

Tietyt maha-suolikanavan sairaudet, kuten keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet (esim. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus), voivat häiritä raudan imeytymistä ohutsuolessa. Tämä voi johtaa raudanpuutteeseen, vaikka rautaa saataisiin riittävästi ruokavaliosta.

7. Mahalaukun leikkaus

Mahalaukun ohitusleikkaus (mahalaukun ohitusleikkaus tai gastriininen ohitusleikkaus) voi johtaa raudanpuutteeseen, koska se vaikuttaa ruoansulatuskanavan kykyyn imeyttää ravintoaineita, mukaan lukien rauta. Leikkauksen jälkeen potilaiden on usein otettava rautalisää raudan tasojen ylläpitämiseksi.

9. Verenhukka ja trauma

Verenhukka on suora raudan menetys ja voi johtua tapaturmista, leikkauksista tai tiettyjen sairauksien, kuten verenvuodon tai hemorroidien, aiheuttamasta verenvuodosta. Pitkäaikainen verenhukka voi vähentää rautareserviä elimistössä.

Yhteenveto

On tärkeää tunnistaa tekijät, jotka voivat laskea raudan tasoa veressä, ja pyrkiä ehkäisemään raudanpuutetta. Tämä voi sisältää rautarikkaan ruokavalion ylläpitämisen, raudan saannin seurannan, tarvittaessa rautalisien käytön ja terveydenhuollon ammattilaisen konsultoinnin.

Raudanpuute voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten anemiaa, joten sen ehkäisy ja hoito ovat ensiarvoisen tärkeitä. Voit testata omat rauta-arvosi helposti kotitestimme avulla, tai vaihtoehtoisesti lääkärin vastaanotolla.

 

--- 

 

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.

Takaisin blogiin