Miksi D-vitamiini on meille niin tärkeää

Miksi D-vitamiini on meille niin tärkeää

Listasimme kuusi seikkaa, miksi D-vitamiini on niin tärkeä elimistöllemme ja terveydellemme:

1. D-vitamiini auttaa immuunipuolustusta toimimaan normaalisti.

2. D-vitamiini auttaa ylläpitämään luuston vahvuutta.

3. D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

4. D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä kunnossa.

5. D-vitamiini auttaa ylläpitämään veren normaalia kalsiumpitoisuutta.

6. D-vitamiini osallistuu solunjakautumisprosessiin. 

Monet Pohjoismaissa kärsivät D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10–20 mikrogrammaa. Suomalaismiehet saavat ruuasta noin 11 mikrogrammaa ja naiset hieman vähemmän eli noin 8,5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä (Finravinto 2012 –tutkimus).

Monien tutkimusten mukaan optimaalinen päiväannos D-vitamiinia olisi 50 mikrogrammaa. Euroopan lääkeviranomaisen mukaan teini-ikäiset ja aikuiset voivat turvallisesti syödä jopa 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, mutta päiväannosta ei tule ylittää. Jos oleskelet puoli tuntia auringossa paljain käsivarsin ja jaloin, elimistö voi itse tuottaa useita satoja mikrogrammoja D-vitamiinia.

Talvella, kun auringonvaloa on vain vähän, on kuitenkin turvauduttava ruuan tai ravintolisien kautta saatavaan D-vitamiiniin.

D-vitamiinin pikatesti

Tiedätkö, saatko riittävästi D-vitamiinia? Moni suomalainen turvautuukin ravintolisään riittävän D-vitamiinin saamiseksi. Jos epäilet elimistösi D-vitamiinin saantia, saatavilla on myös D-vitamiinitason mittaukseen kotona tehtäviä pikatestejä.

 

Tutustu D-vitamiinin pikatestiin tästä

 

 

 

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista. 

Takaisin blogiin