Mitkä ovat keliakian yleisimmät oireet

Mitkä ovat keliakian yleisimmät oireetKeliakia on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa ohutsuolen kykyyn imeä ravintoaineita. Tämä johtuu gluteenista, proteiinista, joka löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista. Keliakia voi ilmetä monin eri tavoin, ja sen oireet vaihtelevat yksilöstä toiseen. Kuitenkin on olemassa joitakin yleisiä oireita, jotka voivat viitata keliakiaan. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan keliakian yleisimpiä oireita.

  1. Vatsakipu ja vatsavaivat: Yksi keliakian yleisimmistä oireista on krooninen vatsakipu. Tämä kipu voi olla jomottavaa, pistävää tai kouristelevaa ja se voi esiintyä missä tahansa vatsan alueella. Lisäksi keliakiaan liittyy usein turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia.
  2. Ruokahaluttomuus ja painon lasku: Keliakia voi johtaa ruokahaluttomuuteen ja laihtumiseen, koska se häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolessa. Henkilö saattaa menettää painoaan ilman selkeää syytä.
  3. Ummetus: Vaikka ripuli on yleinen oire, jotkut keliaakikot voivat kokea myös kroonista ummetusta. Tämä johtuu suoliston toiminnan häiriintymisestä.
  4. Ihottuma ja ihon ongelmat: Keliakia voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Ihottuma, kuten dermatiitti herpetiformis, on yksi keliakian oireista. Iholla voi ilmetä punaisia ja kutisevia rakkuloita.
  5. Väsymys ja heikkous: Keliakia voi aiheuttaa jatkuvaa väsymystä ja heikkoutta, joka johtuu ravintoaineiden puutteesta. Rauta, B-vitamiinit ja kalsium ovat esimerkkejä ravintoaineista, jotka voivat olla alhaisella tasolla keliaakikoilla.
  6. Päänsärky ja migreeni: Joillakin keliaakikoilla saattaa esiintyä toistuvia päänsärkyjä tai migreeniä.
  7. Masennus ja ahdistus: Keliakia voi vaikuttaa myös mielenterveyteen. Monet keliaakikot kokevat masennusta, ahdistusta ja ärtyneisyyttä.
  8. Lihas- ja nivelkivut: Keliakia saattaa aiheuttaa kipua lihaksissa ja nivelissä. Tämä voi liittyä tulehduksiin ja ravintoaineiden puutteeseen.
  9. Herkkyys sydän- ja verisuonitaudeille: Keliakia voi lisätä riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti.
  10. Luuston ongelmat: Kalsiumin imeytymisen heikkeneminen voi johtaa luuston ongelmiin, kuten osteoporoosiin.


On tärkeää huomata, että keliakia voi ilmetä eri tavoin eri ihmisillä, ja jotkut voivat kokea vain muutamia oireita tai olla oireettomia. Keliakian diagnoosi perustuu yleensä verikokeisiin, suoliston biopsiaan ja oireiden arviointiin.

Jos epäilet keliakiaa tai koet näitä oireita, ota yhteyttä lääkäriin. Keliakian hoito edellyttää gluteenittoman ruokavalion noudattamista, mikä voi auttaa oireiden lieventämisessä ja ehkäisyssä.

Tärkeää on myös saada riittävästi ravintoaineita kompensoimaan aiemmin mahdollisesti aiheutuneita vaurioita. Keliakian tunnistaminen ja asianmukainen hoito voivat parantaa elämänlaatua ja ehkäistä pitkäaikaisia terveysongelmia.

 

 

 

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.

 

Takaisin blogiin