Raudanpuutteen oireista ei tarvitse kärsiä

Raudanpuutteen oireista ei tarvitse kärsiä

Millainen on hyvä ferritiiniarvo? Omat rauta-arvot voi helposti selvittää ferritiinitestillä. Minna Halmari löysi vihdoin helpotuksen heikentyneeseen tervdeydentilaansa raudanpuutteen tunnistamisen ja sen oikeanlaisen hoidon myötä.

Minna Halmari muistaa jo lapsuudestaan, että jalat tuntuivat levottomilta ja nukahtaminen oli hankalaa. Syy oireille, jotka vain voimistuivat ja lisääntyivät iän myötä selvisi lopulta vasta vuosikymmenien päästä. Tässä vaiheessa mukaan oli tullut levottomien jalkojen oireyhtymän lisäksi myös useita elämänlaatua heikentäviä sairauksia ja raudanpuuteanemia. Vuonna 2018 Minnan rauta-arvot mitattiin ferritiinitestillä sekä transferriinin rautakylläisyystestillä, ja tulokset oli huolestuttavan matalia. Tunteet menivät laidasta laitaan – helpotus oli suuri, mutta toisaalta valtava ällistys ja jopa viha nostivat päätään. Miksi tätä ei saatu tutkittua perinpohjaisesti jo aiemmin kaikkien niiden lääkärikäyntien jälkeen?

Raudanpuuteanemia oltiin todettu virallisesti jo vuonna 2013, mutta tällöin hoidosta vastannut lääkäri ei tarttunut ongelmaan sen vakavuuden vaatimalla tasolla. Oireet olivat olleet vahvat, mutta Minna oli jatkanut porskuttamista eteenpäin. “Ehkä tämän kuuluukin olla tällaista”, hektistä elämää kahden pienen lapsen, töiden ja opiskelun kanssa tasapainoileva aktiivinen äiti pohti. Tilannetta vähätelleet lääkärit, joiden mielestä tarkemmat testit eivät olleet lainkaan tarpeellisia, eivät myöskään olleet avuksi. Nyt Minna kuitenkin tietää, että loputon väsymys, mielialaoireet, puristava rintakipu ja useammat muut oireet juontuivat selkeästi raudanpuutteesta. D50, E61.1., G25.81… myös monet lääketieteelliset diagnoosikoodit tulivat tutuksi Minnan perehtyessä itse aiheeseen.

Rautavalmisteita hän oli syönyt jo pitkään huomaamatta kuitenkaan riittävän suurta muutosta. Tilanteessa, jossa rautavalmisteet eivät sovi keholle tai niiden teho ei syystä tai toisesta riitä, astuu kuvioihin mukaan rautainfuusion, eli suonensisäisen rautahoidon mahdollisuus. Minnalla oireet helpottivat huomattavasti ensimmäisen rautainfuusion jälkeen, ja olo oli hetken aikaa uskomaton. Vihdoin hän ymmärsi, miltä tuntuu, kun kehon rautavarastot eivät ole liian matalat.

Ferritiini lähti jälleen kuitenkin nopeasti laskuun. Runsaat kuukautiset imivät oman osansa rautavarastosta, ja Minna joutui kamppailemaan jatkuvasti saadakseen oikeanlaista hoitoa ylläpitääkseen rauta-arvojaan. Hormonikierukan sekä useamman itse maksetun rautainfuusion jälkeen lopullisen helpotuksen tilanteeseen toi vasta raudanpuutteeseen erikoistuneen lääkärin löytäminen sekä kohdunpoisto. Minna seuraa edelleen säännöllisesti rauta-arvojaan ja varmistaa, etteivät arvot pääse laskemaan enää uudestaan.

Huolestuttavaksi hän kokee yleisen tilanteen raudanpuutteen suhteen – oireista on mahdollista päästä eroon asianmukaisella hoidolla, mutta silti aivan liian harva tajuaa kärsivänsä raudanpuutteesta tai sen aiheuttamasta raudanpuuteanemiasta. Erityisen turhauttavaa on se, että ferritiiniarvo on helppo mitata, mutta se jätetään terveydenhoidon ammattilaisten toimesta usein kuitenkin tekemättä. Jos raudanpuute todetaan tarpeeksi ajoissa, ei raudanpuuteanemiaa pääse kehittymään lainkaan. Minnan kohdalla valitettavasti tilanne huomattiin vuosia liian myöhään.

Raudanpuute ry:n perustajajäsenenä Minna onkin ottanut missiokseen nostaa tietoisuutta raudanpuutteesta ja sen hoidosta. Hän tunnistaa jatkuvasti ihmisiä, niin lähipiirissään kuin työympäristössään erityisopettajana, joiden oireet täsmäävät selkeästi kehon matalaan rautavarastoon. “Ihminen on kokonaisuus, ja rauta vaikuttaa terveyteen useammalla eri tasolla”, Minna painottaa. Etenkin naisilla harmillisen yleinen raudanpuute oireineen voi madaltaa hyvinvointia ja elämänlaatua huomattavasti. Siksi onkin erityisen tärkeää ennakoida ja tunnistaa raudanpuute mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta sopivat hoitokeinot löydetään yksilökohtaisesti ja olo saadaan paranemaan.

Epäiletkö itselläsi matalia rautavarastoja? Tilaa Co-Testin helppokäyttöinen ferritiinitesti ja selvitä kotoa käsin, ovatko omat ferritiiniarvosi alle viitearvon. 96,2-prosenttisesti luotettava testi näyttää, onko ferritiinin määrä viitearvojen puitteissa. Jos testi näyttää matalaa ferritiinitasoa, suosittelemme olemaan yhteydessä terveydenhuollon asiantuntijoihin. Lue lisää testistä ja tilaa täältä.

Tutustu Raudanpuute ry:n toimintaan ja liity jäseneksi!

Takaisin blogiin